.  
 
 stirioferteadauga cerereadauga ofertalegislatienotarilegaturicontact
 

Sfaturi utile privind birourile notariale.

.1

Prima impresie dintr-un birou notarial 
Prima impresie cand se intra intr-un birou notarial este modul in care acesta este amenajat. Un birou notarial ingrijit, denota atentie si respect fata de clienti. Un birou notarial dezordonat, murdar, cu spatii inguste, tradeaza si modul in care un client va fi respectat atunci cand va trata si va discuta cu personalul biroului respectiv.
2.

Aglomeratia dintr-un birou notarial 
Daca un birou notarial este foarte aglomerat, cu toate scaunele ocupate, cu alti oameni care stau in picioare aproape nemaiavand loc, arata ce veti face daca veti colabora cu acel birou notarial: Si anume, veti astepta, si iar veti astepta. Asta inseamna ca biroul notarial programeaza clienti peste clienti, la acelasi ore sau la intervale pe car enu le pot respecta, din dorinta de a incheia cat mai multe acte. Sunt birouri notariale unde se asteapta cu orele pana cand se ajunge la inchierea actului pentru care clientii biroului au venit. Daca un birou notarial este excesiv de aglomeratm, asta nu inseamna ca este un birou notarial extrem de cautat pentru serviciile sale, ci faptul ca acesta are o pozitie buna, dar mai ales faptul ca prefera sa ingreamadeasca clienti, sa le incheie acte rapid si pe picior de fuga, programand cat mai multi la acelasi ore, cu scopul de a inchieia cat mai multe acte notariale. Mare atentie, intr-un astfel de birou, de obicei nu se ofera toata asistenta necesara de care un client are nevoie, si incheiand acte pe picior de fuga, este posibil sa incheiati acte de slaba calitate juridica
3.

Taxele notairle 
Este important sa acordati o atentie deosebita taxelor notariale. Taxele notariale difera de la birou la birou si in vreme ce un notar poate taxa cu 35 de RON o declaratie notariala, altul poate cere 130 de ROn sau chiar cateva sute de RON. De multe ori se intampla aceste discrepante de preturi, pentru ca fiecare notar este liber sa practice ce preturi doreste. Inainte de orice cereti sa vi se dea sau sa vi se calculeze taxele notariale. Daca vreti sa incheiati o tranzactie de valoare mare, cereti un biletel in care sa vi se scrie taxele respective. Uneori se pot calcula initial niste taxe, iar la realizarea tranzactiei va puteti trezi cu alte taxe. De aceea, un astfel de biletel este mereu util. Nu scapati din vedere, daca aveti o tranzactie notariala cu valoare mare si negocierea taxelor cu notarul public. Faceti o evaluare a texelor si la alte birouri notariale. Unele birouri ofera calcularea teaxelor si prin telefon, sau dupa vizualizarea actelor pe email. Este important, daca aveti o tranzactie mai complexa, sa nu alegeti notarul doar in functie de taxele notariale, ci sa folositi taxele respective ca o comparatie de preturi.
4.

Cereti consultanta gratuita
Cei mai multi nu stiu, dar un birou notarial este obligat sa ofere consultanta notariala ori de cate ori un client o cere, nefiind obligatoriu ca acesta sa incheie neaaparat actul la notarul respectiv. Puneti intrebari daca aveti neclaritati privind diverse acte de proprietate. Faceti o copie dupa actele de proprietate si aratati-le notarului sau personalului angajat. Cereti sfaturi si puneti intrebari in caz de dileme.NU va sfiiti sa intrebati tot ceea ce doriti sa stiti. O zicala spune ca singura intrebare cu adevarat prosteasca este intrebarea nepusa.
5.

Cereti o programare
Cele mai multe birouri notariale incheie frecvent tranzactii si personalul nu are intodeauna timp sa va serveasca in mod spontan si neanuntat. In general vor face daca timpul le permite, dar este bine sa stabiliti o programare inainte. Astfel, personalul din birou sau chiar notarul, vor avea timp sa trateze cu atentie si corect problema dumneavoastra
6.

Selectati biroul notarial
Este in general bine sa gasiti un birou notarial aproape de dumneavoastra. Pentru asta un mod bun de a cauta notari pe strada sau bulevardul in care locuiti, ori prin apropiere, este site-ul Uniunii Notarilor Public. Pe acest site este un motor de cautare foarte bun: www.uniuneanotarilor.ro/?p=2.2.3 si puteti gasi notarii dupa nume, strada, localitate, chiar limbi straine in care acestia pot incheia acte. Baza de date a Uniunii Notarilor publici contine toti notarii publici activi din Romana. Cereti informatii prin telefon. Dupa modul in care va trateaza la telefon va puteti da seama cum va vor trata si la biroul notarial. Cereti preturile prin telefon si luati in considerare si onorariile pe care notarul le practica.
7.

Lucreaza eficient biroul notarial?
Fiecare birou notarial si-a format in timnp propria politica si propriul mod de lucru. Daca biroul accepta modul de lucru prin email, atunci inseamna ca lucreaza modern si eficient. Daca insa exclud aceasta modalitate de lucru, asteptati-va la modalitati de lucru invechite.
8.

Nu lasati acte originale la biroul notarial.
Unele birouri notariale cer actele in original pentru a se asigura ca vaeti face tranzactia la acel birou si nu in alta parte. Cereti sa isi opreasca copii xerox iar daca nu le functioneaza xerox-ul, spuneti-le ce le puteti trimite copiile pe email. Daca va aflati in situatia in care un birou notarial va opreste actele originale si nu doreste sa vi le mai restituie, atunci puteti chema imediat Politia. Oprirea in original a actelor de proprietate de catre un notar public este ilegala, iar in aceasta situatie notarul va raspunde conform legii.
9.

Sesizati Camera Notarilor Publici pentru abaterile notarilor
Sesizati Camera Notarilor Publici pentru orice abatere a unui notar public. Acesta este site-ul Camerei Notarilor Publici si acestia incurajeaza orice sesizare de incalcare disciplinara a unui notar. Sunati si puneti intrebari la Camera Notarilor privind orice informatii despre obligatiile notarilor, statutul lor si aspectelor legale privind activitatea acestora. Camera Notarilor Publici poate sanctiona aspru un notar, in unele cazuri mergand pana la suspendarea sau pierderea dreptului de a mai profesa.www.cnpb.ro/b
10.

Daca biroul cutat si-a incetat activitatea.
In aceasta situatie trebuie sa sunati tot la Camera Notarilor Publici. Notariatele sunt obligate sa anunte acolo, intrarea si iesirea din vacanta, zilele in care nu lucreaza, sau incetarea temporara ori definitiva activitatii. Daca doriti o copie legalizata dupa un act notarial mai vechi, si notariatul respectiv si-a incetat activitatea, atunci puteti lua acest act tot de la Camera Notarilor
 

 .